«Μελέτη με φυσικοχημικές και ανοσοχημικές τεχνικές μεταβυζαντινών τοιχογραφιών της Ηπείρου, του 16ου και 17ου αιώνα. Προσδιορισμός της χημικής σύστασης και του βαθμού φθοράς των συνδετικών μέσων. Έρευνα για νέες μεθόδους προστασίας»
Η εταιρεία μας συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Αρχιμήδης» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ. και του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.
Το αντικείμενο του έργου ήταν η μελέτη μεταβυζαντινών τοιχογραφιών του 16ου – 17ου αιώνα της περιοχής της Ηπείρου, με φυσικοχημικές και ανοσοχημικές τεχνικές. Η μελέτη αποσκοπεί ειδικότερα, στην ανάπτυξη και την εφαρμογή φυσικοχημικών και ανοσοχημικών μεθοδολογιών για τον προσδιορισμό του βαθμού φθοράς των συνδετικών μέσων, και την προληπτική συντήρηση - προστασία των ζωγραφικών στρωμάτων των μεταβυζαντινών τοιχογραφιών.
Η παρούσα πρόταση επικεντρώνεται στη μελέτη της υδρολυτικής αποσύνθεσης της ζωικής κόλλας (κολλαγόνου), η οποία αποτελεί το πιο διαδεδομένο συνδετικό μέσο των τοιχογραφιών. Η προτεινόμενη μελέτη περιλαμβάνει (α) τη χημική ανάλυση των πρωτεϊνικών συνδετικών μέσων των ζωγραφικών στρωμάτων με παράλληλη δημιουργία αρχείου τεχνολογικών πληροφοριών για τις μεταβυζαντινές τοιχογραφίες (β) την ανάδειξη χημικών και βιοχημικών δεικτών, απαραίτητων για την εκτίμηση του βαθμού υδρολυτικής αποσύνθεσης του συνδετικού μέσου και (γ) την ανάπτυξη μιας μεθόδου προληπτικής συντήρησης (προστασίας) των συνδετικών μέσων, με χρήση της τεχνικής αντισωμάτων κατά του κολλαγόνου.
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη (Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010) στα πλαίσια του συνεδρίου που πραγματποιήθηκε από το IIC "2010 Istanbul Congress Conservation and the Eastern Mediteranean" στο Sakip Sabanci Centre, καθώς και στι συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 26-28 Νοεμβρίου 2010 "Works of Art and Conservation Science Today" που οργανώθηκε από το Αριστοτέλιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τ.Ε.Ι. Αθήνας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.