
Ακαδημία Αθηνών - Πίνακες ζωγραφικής"Συντήρηση και αποκατάσταση των πινάκων ζωγραφικής της Αίθουσας Τελετών"
Ιστορικά στοιχεία - Περιγραφή
Η Αίθουσα Τελετών έχει σχήμα ορθογώνιο, στις μακρές πλευρές του οποίου αναπτύσσονται κλιμακωτά καθ' ύψος τρεις σειρές μαρμάρινων εδρών.
Ο ζωγραφικός διάκοσμος της αίθουσας αναπτύσσεται και στις τέσσερις πλευρές του ορθογωνίου και ξεπερνά σε μήκος τα 60 μέτρα. Το ζωγραφικό αυτό διάκοσμο είχαν σκοπό, τόσο οι αρχιτέκτονες, όσο κι ο Σίνας, να τον αναθέσουν στο ζωγράφο Karl Rahl, που παλαιότερα είχε αναλάβει το διάκοσμο των Προπυλαίων του κτιρίου του Πανεπιστημίου, όμως στο μεταξύ ο Karl Rahl πέθανε κι έτσι το έργο ανατέθηκε στο μαθητή του hristian Griepenkerl, πάνω σε σχέδια του Karl Rahl και του Theophil Hansen.
Η θεματολογία του ζωγραφικού διακόσμου, η οποία αναπτύσσεται πάνω σε πίνακες μεγάλων διαστάσεων έχει ως κεντρική ιδέα το μύθο του Προμηθέα κι αυτό διότι ο Προμηθέας αντιπροσωπεύει το επιστημονικό πνεύμα που επιζητεί τη γνώση. Η επιλογή του θέματος δεν ήταν τυχαία, αλλά συμβολική διότι, ως γνωστόν, και στην Ακαδημία του Πλάτωνα υπήρχε βωμός του Προμηθέα. Η ζωγραφική αναπαράσταση του μύθου στηρίχθηκε στη «Θεογονία» του Ησιόδου, στην τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθεύς Δεσμώτης» και σε νεότερες πηγές. Τα πρώτα οκτώ σχέδια, τα οποία παριστάνουν την Τιτανομαχία, την Αποθέωση του Προμηθέα και τα επεισόδια από το μύθο του Προμηθέα εκτελέστηκαν το 1872. Ολόκληρη η σύνθεση των επτά παραστάσεων του μυθολογικού κύκλου του Προμηθέα εκτελέστηκε και ολοκληρώθηκε στη Βιέννη από το ζωγράφο Christian Griepenkerl κατά το έτος 1878. Ο πίνακας της Τιτανομαχίας ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 1880 και εκτέθηκε στον «Οίκο των Καλλιτεχνών» στη Βιέννη, όπου ο ζωγράφος βραβεύτηκε γι΄αυτήν. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, υπό τις οδηγίες του Christian Griepenkerl και του Hansen, έγινε η τοποθέτηση και των οκτώ πινάκων στην Αίθουσα Τελετών. Το ζωγραφικό αυτό έργο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εικονογραφικά μνημειακά σύνολα της Αθήνας.
Τα έργα αυτά είναι τοποθετημένα σε ειδικά σχεδιασμένες εσοχές των τοίχων, είναι ελαιογραφίες σε υφασμάτινο υποστήριγμα στερεωμένο σε ξύλινα τελάρα.
Φθορές - εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης: